2008-08-15

Fra Khovd til UlaanBaatar over Gobi ørkenen

Mongoliet er stort, meget stort og mere eller mindre uberørt. Paa den seksten dage lange tur gennem bjerge, sletter, dale og ørkner vaagnede jeg stort set hver dag med en spektakulaerer 360 graders udsigt fra mit telt. Ingen veje, ingen skilte, ingen affald og dyttende biler, men saa heller ingen Internet eller lokum; Internet no problem, tro det eller lad vaere. Og efter en lille ilddaab (chiliret aftenen forinden) gik det ogsaa fint med at saette sig paa hug i naturen. (Vi saa en pige toerre maasen med to glatte sten - imponerende tallentfuld.)

Mongoliet er selvfoelgelig ikke uberørt af vestlig kultur og naermere østlige trends fra nabolandet Kina (Kina vaelter over graenserne med lastbiler ladet med alverdens produkter. De vil saa gerne saelge. Saa meget faktisk at Kina betaler for asfalterde veje i Mongoliet ved de stoerste graense overgange; ellers er der kun sammenlagt nogle hundrede kilometer asfalteret vej i oplandet til UB). Motorcykel betjentene, der ses raesende over stepperne er et godt eksempel paa dette. Solbriller, kasketten paa skraa. Og naar motoren er slukket haenger de med buget ryg saa cyklen naermest vaelter og cigaretten haengende fra munden som om tyngdekraften i deres naervaerd var stoerre end normalt.

En dag var vi stoppet ved en flod i et frodigt omraade paa stoerrelse med København klemt ind mellem golde graa bjerge. Faktisk den eneste gang vi badede paa hele turen. Efter vandkamp og vandmelon laa vi og slappede af i solen, da en gruppe betjente kom drønende igennem det grønne graes. Efter 5 minutter hvor de bare staar og kigger paa vores mad og rygsaekke og lavmaelet diskussion, mander en af betjentene sig op og kommer over til os (ligger stadig i graesset). Manden staar og tripper og faar paa meget daarligt engelsk sagt: "This is police raid" .. pause og mere trippen frem og tilbage .. " police raid, you know?" hvorefter de begynder at fnise. Efter fem minutter hvor de kigger lidt i vores pas koerer de igen. Yderst besynderligt og yderst ynkeligt forsoeg paa at fremstaa som den autoritaere part. Det virkede som om at de havde foerste semester paa en politiskole i rusland, droppet ud og saa laert resten fra T. J. Hooker eller lignende amerikansk show. Det var sgu sjovt :)

Har haft mange god oplevelser og det har vaeret meget laererigt at opleve hvordan de smaa samfund overlever aar for aar, men ogsaa hvordan globaliseringens ofte grimme ansigt viser sig i selv de fjerneste afkroge af verdenen. Kunne skrive og fortaellege laenge om det, men det maa blive en anden gang.

Dog slipper I ikke helt, her er lidt billeder fra nomadernes gers. Derud over vil jeg proeve at beskrive flere billeder paa flickr og holde bloggen lidt mere overordnet.

Naar vi ikke sov i telt sov vi i gers eller smaa hus (firkantede kasser) hos lokale familier. En af de sidste dage sov vi hos en af Tserens (vores chauffør) venner. Den maaske største mand i Mongoliet.


Her ses madens side af geren. Manden til hoejre, kvinden til venstre og alt andet ind imellem. En nomade familie som denne, med en relativ stor flok dyr har typisk to gers: køkken og stue/soverum. Dog er graenserne lidt svaere at spotte for kort efter jeg tog dette billed blev der slagtet og pateret et faar paa de fine taepper.


Efter lidt chit chat og lidt slurbren til en skaal fuld Arayg (klart maelkealkohol) og en øl er det tid til en portion mongolsk suppe, hvilket typisk bestaar af iflg. vestlige normer uspiseligt kød fra faar eller ged, løg og hvidløg og hvis man er heldig nudler. Den dag var vi heldig.


Paa besøg hos de nomadiske familier blev der serveret flere delikatasser for os. Her er det gedeost, varm maelk, boorsog (smaa dybstegte kager), frisk fløde samt almindeligt slik i glitrende papir. Efter flere ubehagelige oplevelser med den meget syrlige tørre ost holdt jeg mig til de dybstegte kager og fløden. Ummm, det var slet ikke til at stoppe. Kulinarisk klimaks for Mongoliet.


.. turen i stikord: firben, photo photo, boovs, stunning 360 grader views hele tiden alle steder, ingen veje, 15.000 aar gamle hulemalerier, udforskning af 1km dyb hule, musik, god mad hver aften, syrlige oste, boovs, mange boovs, bump, blaest, sand, groenne enge, oerne som var det duer paa trafalger square, masser af snak om solformoerkelse, alter, bader i floder, koedmarked, oegler, lange skygger, smukke solnedgange, toert, sang og klassisk mongolsk musik, police raid, pumterede daek, hjulpet med at bygge ting til motor, sovet hos beroemte i sydvestligemongoliet i en by, bulgan #2, der ifoelge LP slet ikke eksisterer, smukke piger og bar fights, kranier og knogler og alt kun overgaet af flaskehalse fra vodka flasker, gill, faere maelk, gede maelk, og meget mere.

Ingen kommentarer: